h

Client dupe van vertraging PGB verzorging en verpleging.

3 januari 2016

Client dupe van vertraging PGB verzorging en verpleging.

Foto: SP

CZ is één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland en hanteert geen gebruikelijke termijn als het gaat om de herindicatie voor PGB verzorging en verpleging.

Ten eerste moet je na ontvangst van een brief binnen 3 weken een herindicatie retour sturen. Deze herindicatie moet worden verricht door een verpleegkundige niveau 5. Daarna zal je binnen 10 werkdagen na ontvangst bericht ontvangen van het CZ.

De termijn van 3 weken is veel te kort voor cliënten die toch al geen beste gezondheid hebben. Daarnaast worden vele verpleegkundige onnodig overbelast in een korte periode. Verder wijst de praktijk uit dat je niet binnen 10 werkdagen, maar ongeveer binnen 20 werkdagen bericht ontvangt.

Daarnaast moet je dan nog de overeenkomsten aanpassen en de Sociale Verzekeringsbank moet dit nog verwerken. Dit zou ook nog kunnen met terugwerkende kracht. Dit levert vooral veel problemen bij de cliënten.

 Dit kan volgens de SP niet de bedoeling zijn. De procedure zal zo snel mogelijk goed bekeken moeten worden om verdere vertragingen te voorkomen.

Verder werkt het CZ steeds meer met gecontracteerde zorgverleners en worden alleen bepaalde medicatie van bepaalde leveranciers alleen vergoed. Wat medicatie betreft levert dit heel vaak problemen op. Dezelfde soort medicatie kan toch net werken op het menselijk lichaam dan van een andere leverancier. En de keuze vrijheid word enorm beperkt als het gaat om zorgverleners. Ook hier geldt dat het te vaak ten koste gaat van kwaliteit.

De reden om de kosten te drukken is om de winsten te vergroten, die niet terugkomen bij de verzekerden. De cliënt moet centraal staan. Als de kwaliteit gegarandeerd blijft dan scheelt dat ook in de kosten op de lange termijn. Door goede medicatie en betaalbare verzorging thuis zal dat in de toekomst minder kosten aan zorg zijn.

Reactie toevoegen

U bent hier