h

We all share the same sun

19 maart 2019

We all share the same sun

Vanaf dat ik de berichten uit Utrecht hoorde maandagmiddag bleef er maar 1 ding in mijn hoofd hangen, de hele dag, een songtekst.

 “We all share the same sun, let wisdom speak instead of a gun”.

Hoe meer er bekend werd, hoe meer ik bleef hopen. Hopen dat het geen aanslag was. Maar inderdaad in de relationele sfeer of een “verward” iemand was.

Dat klinkt heel raar misschien dat je hoopt dat het een andere oorzaak had. En dat zegt ook wel iets misschien over de denkwijze die veel mensen hebben.

We leven in een tijd waarin we steeds harder en ruwer in de samenleving staan. Politieke correctheid is een steeds belangrijker aspect aan het worden van onze maatschappij. Alles wat je in het openbaar zegt kan onder een vergrootglas worden gelegd en mensen zijn bij het minste geringste al “beledigd” of “geraakt in hun emotie”. Rationaliteit, logica en nuancering komen steeds meer op de achtergrond.

We leven in een tijd waarin groepen mensen tegen elkaar worden uitgespeeld. Waarin rechtse populaire politici oproepen tot “omvolking” , “homeopathische verdunning”, “terug veroveren van ons land”.

Niet alleen mensen met een laag inkomen maar steeds meer mensen met een midden inkomen zijn hierdoor beïnvloedbaar.

We zien zelf dat we het steeds moeilijker krijgen om rond te komen en mensen zijn bang voor hun toekomst. Dinsdagmorgen kwam in het nieuws nog dat de helft van ons inkomen op gaat aan vaste lasten.

En in plaats van het aanpakken van het probleem, spelen deze politici ons tegen elkaar uit. Het is de schuld van al die moslims die in hordes hier naartoe zijn gekomen, al die gelukzoekers die zich niet aan willen passen aan onze maatschappij.

Wat mij opvalt aan partijen als FvD, PVV en DENK zijn 4 punten die sterk naar voren komen.
  1. Er telt maar 1 man die ons kan redden en dat is de leider van de partij
  2. Nationalisme, wees trots op ons land en alleen “echte”Nederlanders hebben hier iets te zoeken
  3. Anders denkende moeten bestreden worden, ongeloofwaardig worden gemaakt of monddood
  4. de markt is het beste voor dit land. Het land kan alleen sterk zijn met kapitaal en de mens als individu telt niet

Een klassieke vorm van politiek die voornamelijk begin 20ste eeuw in Italië populair werd.

Maar wat heeft je achtergrond of je geloof te maken met beleid.

Als je twijfelt of je nu of in de toekomst rond kan komen, je kinderen schuldvrij naar school kunnen ja of nee, of je nog wel pensioen hebt als je met pensioen mag en op welke leeftijd….

Als je daar bang voor moet zijn, voor deze dingen. Is dit dan de schuld van de mensen die deels uit hun eigen (omdat ze een betere toekomst zochten, gevlucht zijn voor onderdrukking en oorlog) of die door ons hierheen gehaald worden omdat we voor lage lonen geen werk willen doen? Of is dit de schuld van de beleidsmakers. Die de lage lonen in stand houden, de zorg uitkleden en jou de helft van je salaris laten betalen aan vaste lasten?

We zien er allemaal anders uit in dit land en dat mogen we gelukkig ook. We hebben de vrijheid van geloof, van meningsuiting, bescherming tegen discriminatie. We doen heel veel voor gehandicapten in dit land zodat ze zo goed mogelijk mee kunnen doen, we willen allemaal liefdevol behandeld worden. Maar in één ding zijn we gelijk.

Ons bloed is bij iedereen rood.

Dat maandag de verkiezingscampagnes voor de provinciale staten is opgeschort vind ik een goede keuze. Alle partijen deden er aan mee. Behalve Forum voor Democratie. Theo Hiddema zei glashard op de bijeenkomst die ze door lieten gaan; “we hebben het afgelopen jaar keihard gewerkt en ik lat dit nu door iets als dit niet door mijn handen glippen”.

Voor mijzelf ben ik er aan uit. Van mij hoeft het campagne voeren niet zo erg meer.

Ik luister naar de radio in de hoop op positief nieuws uit Utrecht. Ik hoop steeds weer dat ik het gedroomd heb. Dat dit niet is gebeurt. Dat de mensen die op het 24 oktoberplein waren maandagmorgen niet neergeschoten zijn. Families niet de trauma’s hebben die ze nu hebben opgelopen.

En ja het is een aanslag. Een aanslag op onschuldige mensen. Maar wat het motief was dat moeten we nog horen.

Moeten we er bang voor zijn? Voor herhaling? Nee. De kans dat ik thuis de deur uitloop en onder een vrachtwagen kom is groter dan de kans dat ik bij een aanslag betrokken raak.

Ons leven gaat gewoon door. Je kunt niet bang zijn voor wat er misschien gaat komen. We hebben het niet in onze controle. Uiteindelijk gaan we allemaal met de neus omhoog en tot die tijd leef en feest je voor wat je kunt. Je leeft tenslotte maar 1 keer.

En voor de verkiezingen……

Denk eraan het zijn “maar”provinciale verkiezingen. Mij maakt het niet uit wat je stemt, als je
Maar gaat stemmen.
En stem met je hoofd, niet met je hart

Ivo Kalis

Bestuur SP Halderberge

Kandidaat Provinciale Verkiezingen

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier